A GAZDASÁG

A gazdaságot 1993- ban alapítottuk 5 ha-on a Borvölgyében, Szatmár megyében, 40 km-re Nagybányától.

Intenzív gazdálkodás folyik, a sorok közti távolság 4m, a fák közti távolság 2.5m. Az itt található almafajták: DELIA, IDARED, FLORINA és IANATHAN.
1993- 2000 között csak bio-trágyát használtunk, 2000-tol kezdodoen a Haifa Chemical következo termékeit használtuk:

-MULTIMAP(monoammóniumfoszfát);

-MULTI MKP(monokáliumfoszfát);

-MAGNISAL(Mg és K oxid);

-POLIFEED NPK 12 18 27 + Mg si micróelemek.
Ezek ökológikus termékek, nem taralmaznak nitrátokat, nitriteket, klórt és nátriumot, így nem maradnak szennyezo anyagok a földben, illetve a termésben, tehát ezek bio- termékek. Ennek a termékcsaládnak a használatát a hosszú szárazság tette szükségessé és hatékonynak bizonyult.

A fák tökéletesen egészsegesek, ezért csak kis mennyiségben használunk permetezoszert az esetlegesen eloforduló betegségek megelozésére és a kártevok ellen. Sikerült az éves kezelések számát 18-ról 9-re csökkenteni.

Ezen termékek használata amellett, hogy környezetbarátok csökkentették a költségeket is. A foszfor a MULTI MAP termékbol megnöveli a virágok termékenységét. Mg és a K oxid a MAGNISAL-ból befolyásolja a termés mennyiségét és minoségét, tudván azt, hogy a termoföld káliumban szegény.

Nagyon fontos a kálium használata a szárazság idején, amelyik megvédi a fákat a betegségektol. MULTI MKP(monokáliumfoszfát) különleges védelmet biztosít a fáknak a liszharmat ellen. A POLIFEED NPK 12 18 27 + Mg és a mikroelemek nagyon elonyösek, mivel sokkal kisebb mennyiséget kell használni, mintha a gyökérkezelést végeztünk volna.

mar

A kálium elonyei:
-elosegíti a nagyobb mennyiségu cukrosodást;
-biztosítja a gyümölcs érését;
-hosszabb a tartósítási ido;
-védelmet nyújt a fának;
-gátolja a növény öregedését.

Figyelembe véve, hogy a fák pollenizálását a méhek is segítik, a MAVRIK és a CALYPSO termékcsaládot használtuk, amelyeknek nincs negatív mellékhatása a méhekre nézve. A megbecsült terméshozam 140 t az összterületen.